Het groene hart van Limburg

De natuurgebieden van Nederland en Duitsland lopen in Brunssum naadloos in elkaar over. De uitlopers van de Eiffel en het Heuvelland komen hier samen. Met de Ardennen om de hoek. Maar de omgeving kent ook een sterk stedelijk aanbod, met Aken, Luik, Maastricht en Genk binnen een half uur rijden en Keulen en Antwerpen binnen een uur. The best of both worlds…            

Groen hart

Brunssum is een prachtige groene gemeente, de groenste stad in de regio. De 2000 ha grote Brunssummerheide is een bijzondere plek in Nederland met bijzondere flora en fauna. Tegelijkertijd biedt de heide een scala aan recreatieve mogelijkheden in het groen. De Brunssummerheide is een uniek natuurgebied in Nederland en Europa. Met een bijzonder geologische samenstelling, met bijzondere zilverzandgroeves die voor een bijzondere planten- en dierenwereld zorgen. Dit is bijvoorbeeld een van de weinige plekken in Nederland waar de Oehoe nestelt bijvoorbeeld.

Stedenband

Ook in de stad zelf is de natuur doorgedrongen. De zeven grote parken van de stad zorgen voor een aaneengesloten structuur die haar oorsprong vindt in het Mijntijdperk. Het Schutterspark en het Vijverpark zijn daar prachtige voorbeelden van. Bij de ontwikkeling van een Mijnstad tot een groene stad zijn ook een aantal andere kenmerkende historische waarden en een aantal elementen uit het Mijnverleden in stand gehouden. Zo heeft Brunssum in de Mijnwijk Treebeek een van de grootste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland.

Brunssum ligt in het hart van de Euregio Maas-Rijn en daarmee op korte afstand van grote steden en bijvoorbeeld hun culturele aanbod. Sittard, Heerlen en Maastricht zijn om de hoek en ook Aken, Luik en Genk zijn dichtbij. Keulen, Dusseldorf en Antwerpen zijn op een uur rijden ook goed te bereiken. Brunssum is daarmee een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio!

Deze bijzondere locaties mag je zeker niet missen!

Dit is Parkstad!

De naam Parkstad roept landelijke én stedelijke associaties op. De tegenstellingen maken dit tot de leukste regio van Nederland! Het is er groen en rustig vol kastelen en kloosters, maar het bruist ook door de kleurrijke steden, topattracties en te gekke festivals. 

Er valt nog zo veel te ontdekken in Brunssum: