Brunssum

Groen hart van Limburg

De natuurgebieden van Nederland en Duitsland lopen in Brunssum naadloos in elkaar over. De uitlopers van de Eiffel en het Heuvelland komen hier samen. Met de Ardennen om de hoek. Maar de omgeving kent ook een sterk stedelijk aanbod, met Aken, Luik, Maastricht en Genk binnen een half uur rijden en Keulen en Antwerpen binnen een uur. The best of both worlds…            

      

Groen hart

Brunssum is een prachtige groene gemeente, de groenste stad in de regio. De 2000 ha grote Brunssummerheide is een bijzondere plek in Nederland met bijzondere flora en fauna. Tegelijkertijd biedt de heide een scala aan recreatieve mogelijkheden in het groen. De Brunssummerheide is een uniek natuurgebied in Nederland en Europa. Met een bijzonder geologische samenstelling, met bijzondere zilverzandgroeves die voor een bijzondere planten- en dierenwereld zorgen. Dit is bijvoorbeeld een van de weinige plekken in Nederland waar de Oehoe nestelt bijvoorbeeld.

Stedenband

Ook in de stad zelf is de natuur doorgedrongen. De zeven grote parken van de stad zorgen voor een aaneengesloten structuur die haar oorsprong vindt in het Mijntijdperk. Het Schutterspark en het Vijverpark zijn daar prachtige voorbeelden van. Bij de ontwikkeling van een Mijnstad tot een groene stad zijn ook een aantal andere kenmerkende historische waarden en een aantal elementen uit het Mijnverleden in stand gehouden. Zo heeft Brunssum in de Mijnwijk Treebeek een van de grootste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland. Brunssum ligt in het hart van de Euregio Maas-Rijn en daarmee op korte afstand van grote steden en bijvoorbeeld hun culturele aanbod. Sittard, Heerlen en Maastricht zijn om de hoek en ook Aken, Luik en Genk zijn dichtbij. Keulen, Dusseldorf en Antwerpen zijn op een uur rijden ook goed te bereiken. Brunssum is daarmee een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio!

Verdedigingslinie De Landgraaf

De Landgraaf is een eeuwenoude verdedigingslinie die op een aantal punten nog als een holle weg in het landschap waarneembaar is. Het aardwerk strekt zich komend vanaf de Brunssummerheide uit richting Nieuwenhagen, waar hij vlakbij de Kleikoeleweg verdwijnt. Vroeger liep de Landgraaf van hieruit helemaal door tot aan de moerassen ten noordoosten van Schinveld. Nu leeft hij ter plekke slechts voort in de straatnaam ‘Oude Landgraaf’.  

Lees meer

Beschermd stads- en dorpsgezicht Treebeek

Brunssum heeft één van de grootste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland. De oude mijnkolonieën (buurten), het Schutterspark en het Vijverpark maken daar deel van uit. Een prachtig voorbeeld is in Treebeek te zien. De oude kolonie is volledig opgeknapt. Zowel de oude mijnwerkerswoningen, als de openbare ruimte zijn in ere hersteld.

Lees meer

Bezoekerscentrum Brunssummerheide

Aan de rand van natuurgebied de Brunssummerheide bij Heerlen, vind je het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het is hét startpunt voor wandelroutes, allerlei activiteiten en speurtochten! Combineer het met een bezoekje aan het pannenkoekenrestaurant met buitenterras en weids uitzicht over de heide!

Lees meer

Schutterspark

Een plek die zijn gelijke niet kent. Een natuurgebied van 80 hectare bedoeld om te recreëren. Een plek om tot rust te komen voor ouders en een plek om volop te spelen voor hun kinderen. Met een prachtig wandelgebied door bos en heide aan de Noordkant. En aan de andere kant van de beek een recreatiepark waar kinderen helemaal los kunnen. Een dag is hier zo voorbij. En als je kinderen alles willen doen heb je die dag ook wel nodig! Een park en bos met wandelroutes en grote weides en speelplaatsen. Met een minihaven en een stoomtreintje en kinderboerderij en een grote speeltuin en een  klimpark voor de hele familie.

Lees meer

Brunssummerheide

Tussen de steden Heerlen, Brunssum en Landgraaf ligt de Brunsummerheide: een voor Nederlandse begrippen uniek landschap van circa 600 ha. Geologische activiteiten uit het verleden hebben er toe geleid dat de Brunssummerheide zich heeft ontwikkeld tot een veelzijdig natuurgebied waar bossen, heidevelden, beeklopen, vennen, landbouwgronden en zandvlakten het landschap bepalen.

lees meer

Trichterbos

In de afgelopen jaren is in Brunssum langs de N276 Brunssum-Sittard een nieuw bos aangelegd met een oppervlakte van zes hectare. Speciaal aan het Trichterbos zijn de groepen lindebomen die her en der geplant zijn. Linden trekken bijen aan, onder andere daarom zijn deze bomen geplant. Maar er zijn meer redenen. Tot de mooiste bossen van Europa behoren de lindebossen, zoals je die hebt in Engeland en Zwitserland. Het zijn open bomen, wat zorgt voor veel lichtinval in het bos. Hierdoor, en doordat de bladeren snel verteren, ontstaat er een hele mooie bodemvegetatie.

Lees meer

Tevenerheide

Dit 450 hectare grote gebied ligt tussen de plaatsen Schinveld, Brunssum en Gangelt in Duitsland. Karakteristiek wordt dit prachtige natuurgebied gevormd door naaldbossen, open heidevlakten en meren, deze zijn ontstaan na ontbossing. Sinds 2001 is dit grote gebied onderdeel van het Europese netwerk ‘Natura 2000’. Dichtbij is de Nato Airbase Geilenkirchen gelegen.

Lees meer

Hangvennen

In het natuurgedeelte van het Schutterspark liggen unieke vennen. De zogenaamde hangvennen. Dit natuurgebied van 400 meter lang en 150 meter breed, herbergt een voor Europese begrippen unieke flora en fauna sinds het in 2007 is hersteld. Een 200 meter lange vlonderbrug maakt het gebied weer toegankelijk voor bezoekers.

Lees meer

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website