Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Hangvennen

Brunssum

Hangvennen

Hangvennen Veldpad 1Brunssum
In het natuurgedeelte van het Schutterspark liggen unieke vennen. De zogenaamde hangvennen. Dit natuurgebied van 400 meter lang en 150 meter breed, herbergt een voor Europese begrippen unieke flora en fauna sinds het in 2007 is hersteld. Een 200 meter lange vlonderbrug maakt het gebied weer toegankelijk voor bezoekers. Wandelaars kunnen de hangvennen betreden zonder risico op natte voeten. Tegelijkertijd wordt hierdoor de kwetsbare natuur beter beschermd tegen bezoekers. Hangvennen ontstaan in hellingen waar op diverse plaatsen bronnen opborrelen en waar het water door de samenstelling van de bodem en van het terrein slechts langzaam kan wegsijpelen.

Omdat de bodem in het Schutterspark uit mioceen-zand bestaat en zeer voedselarm is, is in de loop der tijd in de arme maar drassige grond een flora en fauna ontstaan die nergens anders in Nederland voorkomt en ook in de rest van Europa nauwelijks te vinden is. Tot de zeldzame plantensoorten behoren diverse orchideesoorten. Ook bijzonder is de combinatie van dopheide en struikheide. Beschermde diersoorten die in de hangven voorkomen, zijn de bruine kikker, de kamsalamander en het gentiaanblauwtje, een vlindersoort.

Overzicht

Adres
Veldpad 1, Brunssum
Openingstijden en tarieven

Dit natuurgebied is voor bezoekers toegankelijk.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website