Bezienswaardigheden

De rijke historie is overal terug te vinden

In de historie van Brunssum is niet alleen het rijke roomse leven en het Mijnverleden terug te vinden; Brunssum werd al bewoond ten tijde van de Romeinen en kende een roerig verleden, met Duitse, Franse en Oostenrijks-Hongaarse invloeden. De bloeiperiode van de mijnen hebben Brunssum letterlijk op de kaart gezet; de tuinstad-architectuur is tot de dag van vandaag terug te vinden in de wijken als Treebeek maar ook in de parkstructuur, in het centrum en in het openluchttheater.

 

Zóveel te zien in Brunssum

Clemensdomein

Het meest spirituele plekje van Nederland, met fundamenten die dateren uit de 10e eeuw. Een bijzondere plek om te bezoeken voor bezinning en bewondering. Het interieur krijgt vorm met zeer bijzondere en goed geconserveerde muurschilderingen. Het Clemensdomein is een knooppunt in culturele routes, en zeker een bezoek waard.

Lees meer

Beschermd stads- en dorpsgezicht Treebeek

Brunssum heeft één van de grootste beschermde stads- en dorpsgezichten van Nederland. De oude mijnkolonieën (buurten), het Schutterspark en het Vijverpark maken daar deel van uit. Een prachtig voorbeeld is in Treebeek te zien. De oude kolonie is volledig opgeknapt. Zowel de oude mijnwerkerswoningen, als de openbare ruimte zijn in ere hersteld. 

Lees meer

St. Vincentiuskerk

Dit is de oudste parochiekerk van Brunssum, gebouwd in 1924. Voor architect van het Glaspaleis, Frits Peutz,  was deze kerk de eerste in een reeks kerken die hij ontwierp. De kerk ligt vlakbij bij Steenkolenmijn Hendrik, en heeft bijzondere en verzwaarde fundamenten, gebouwd om de werking van de bodem te kunnen opvangen. Een bezichtiging waard.

Lees meer

Verdedigingslinie De Landgraaf

De Landgraaf is een eeuwenoude verdedigingslinie die op een aantal punten nog als een holle weg in het landschap waarneembaar is. Het aardwerk strekt zich komend vanaf de Brunssummerheide uit richting Nieuwenhagen, waar hij vlakbij de Kleikoeleweg verdwijnt. Vroeger liep de Landgraaf van hieruit helemaal door tot aan de moerassen ten noordoosten van Schinveld. Nu leeft hij ter plekke slechts voort in de straatnaam ‘Oude Landgraaf’.

Lees meer

Sterrenwacht Brunssummerheide

De enige publiekssterrenwacht in Nederlands Limburg nodigt u van harte uit om eens een kijkje te nemen in de wereld van de sterrenkunde. Kijk door een antieke telescoop naar de Maan, planeten, verre nevels en sterrenstelsels. Woon een presentatie bij, bezoek de expositie en het planetarium of kom gewoon gezellig een kop koffie drinken!

lees meer

Openluchttheater

Het Openluchttheater, ontworpen door architect J. Bergmans in opdracht van de Staatsmijnen, bestaat al sinds 1951. In 2012 is het theater, dat ruimte biedt voor 400 bezoekers, geheel opgeknapt in opdracht van de gemeente Brunssum. Vanaf april tot en met september worden in het Openluchttheater in het Vijverpark verschillende voorstellingen georganiseerd. (Kinder)theater, concerten, films, er is voor ieder wat wils.

Lees meer

Straatbeelden

Meer dan 120 straatbeelden sieren de straten van Brunssum, waarmee cultuur overal aanwezig en toegankelijk is.  Beeldhouwwerken en plastieken met zeer verschillende karakters maken een rondtocht door Brunssum nooit saai.

Cultuurwandeling Brunssum

De Cultuurwandeling Brunssum leidt langs 37 bijzondere plekken in het centrum van Brunssum, zowel langs straatbeelden als langs gebouwen Samen geven de objecten een beeld van de 20e eeuwse cultuurhistorie van Brunssum. De route voert langs historische gebouwen als het oud raadhuis, het voormalige Groene Kruis-gebouw, en de Gregoriuskerk. Je maakt kennis met bijzondere plekken als de gerestaureerde rozentuin, het beeldenpark in het Vijverpark, en krijgt doorkijkjes op het oude Brunssum via strategisch geplaatste tijdvensters. De wandelgids is gratis verkrijgbaar bij de gemeentewinkel aan het Lindeplein.

Vijverpark

Deze waterpartij is ontstaan door de winning van bruinkool, waarna het park er omheen is ontworpen en uitgebreid in opdracht van de Staatsmijnen. Inmiddels bestaat de vijver bijna 100 jaar en is het park inmiddels al meer dan 65 jaar oud. Nu een bijzondere plek, midden in het hart van Brunssum, waar veel ouders met kinderen een wandeling maken en de eendjes voeren en waar in het openluchttheater voorstellingen in het park plaatsvinden.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website