Brunssum War Cemetary

Brunssum Bezoek website

Brunssum War Cemetary

Brunssum War Cemetary Prinses Beatrixstraat 55Brunssum 0650664183 Stuur e-mail Naar de website

Brunssum werd in september 1944 bevrijd door Amerikaanse troepen. De Amerikaanse eenheden werden in november 1944 afgelost door de Britse 43e (Wessex) divisie, die in Brunssum een hoofdkwartier vestigde. Later werd de Britse 52e (Lowland) divisie in Brunssum gestationeerd.

 

Het militair oorlogskerkhof in Brunssum werd tussen 1945 en 1947 aangelegd door het Britse leger en het Directorate of Graves Registration and Enquiries. Het ontwerp is conform de richtlijnen van de Commonwealth War Graves Commission die erop toeziet dat alle Britse erevelden (in 140 verschillende landen) op dezelfde wijze zijn aangelegd en worden onderhouden.

Het Brunssumse ereveld is aangelegd naar een ontwerp van architect Philip Hepworth. Kenmerken zijn de witte, natuurstenen grafstenen en het 4 meter hoge kruis van opoffering, eveneens van natuursteen en uitgevoerd met een bronzen zwaard. Deze elementen werden geplaatst in de zomer van 1950. De ommuring en andere bouwkundige elementen werden gebouwd in de jaren 1951-1952.

De eerste militairen werden in november 1944 begraven. Dit waren soldaten van de 43e divisie die omkwamen bij gevechten in een driehoek tussen de Roer en de Maas. Later volgden nog meer graven. Zo liggen hier 50 militairen die omkwamen bij het ruimen van mijnen op de grens met Duitsland in januari 1945. Een grote groep sneuvelde bij gevechten in en rondom Geilenkirchen.

In totaal liggen hier 328 Britse soldaten begraven. Daarvan zijn 327 lichamen geïdentificeerd. Er ligt één onbekende soldaat.

Overzicht

Adres
Prinses Beatrixstraat 55, Brunssum
0650664183
Openingstijden en tarieven

Raadpleeg de website voor de openingstijden.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Stuur een mail.

Verstuur een mail naar Brunssum War Cemetary. Uw bericht wordt na een klik op "Verstuur" direct verstuurd.

Oeps, niet alle velden zijn juist ingevuld. Deze velden zijn gemarkeerd.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website